Hva er innebandy?

Innebandy er en lagsport som spilles med kølle og en ball, og skal spilles som en kamp mellom to lag. Spillets idé er å lage flere mål enn motstanderen. På banen har begge lag fem utespillere og en målvakt. Ballen kan kun spilles med kølla, men hele kroppen unntatt armer og hode kan brukes til å stoppe eller bevege ballen til seg selv. Sportens begynnelse skal ha vært sent på 1960-tallet i Sverige, og var først og fremst en treningsmåte for ishockeyklubber og bandyklubber når det ikke var is. De første innebandykøllene ble importert til Norge i 1972 og i løpet av kort tid ble innebandy førstevalg blant aktivitetene i kroppsøvingstimene. Alle som har gått på skolen etter 1972 har deltatt i innebandy.

Om spillet:
Kamptiden er normalt 3 omganger av 20 minutter, med to 5 minutters pauser. Man kan ha opptil 20 spillere totalt i kamptroppen, og disse kan byttes ut og inn når som helst gjennom kampen. Kampene spilles i høyt tempo og man pleier å spille med faste rekker som bytter ofte og samlet. Keeperen kan bli tatt ut av mål slik at laget spiller med 6 utespillere. Det er to dommere og begge har samme autoritet.

Formasjonsmessig kan idretten minne om ishockey, men bevegelsesmessig og teknisk er det mer likt basketball.

 

VIKTIGSTE REGLER:

Innebandy har relativt enkle regler. Spillet startes med duell. Det er egne regler for innslag, og forseelser gir frislag, utvisning, straffe eller rødt kort.

Duell
Ved periodestart og etter mål starter spillet med en duell midt på banen. En spiller fra hvert lag står vendt mot hverandre i lengderetningen av banen og med ryggen til eget mål. Kølleblad og føtter skal være parallelle med lengderetningen av banen. Ballen skal ligge fritt midt mellom spillernes køller.

Innslag
Når ballen går over vantet, dømmes det innslag til det laget som ikke slo ut ballen. Innslaget tas der ballen gikk over vantet, bortsett fra når den går ut bak mål. Da tas innslaget på krysset i nærmeste rundvant. Det er lov å legge ballen en halv meter ut fra vantet på langsidene.

Frislag og utvisning 4
Disse forseelsene gir frislag eller utvisning (baseres på hvor grov forseelsen er)

 • En spiller slår på en motspillers kølleblad og/eller kølleskaft uten å treffe ballen først.
 • En spiller kjører kølla eller en fot eller et kne mellom motstanderens bein.
 • En spiller dytter en motspiller.
 • En spiller rygger inn i en motspiller.
 • En spiller sparker ballen to ganger etter hverandre eller sentrer ballen til en medspiller med foten. (Det er lov å sparke ballen med foten én gang til egen kølle.)
 • En spiller løfter køllebladet over hoftehøyde før han eller hun treffer ballen.
 • En spiller berører ballen over knehøyde med kølla eller med foten.
 • En spiller hopper opp og stopper eller styrer ballen.
 • Målvakten kaster ballen over midtlinjen uten at den er i gulvet først.
 • Målvakten tar imot en pasning fra en medspiller med hendene.
 • En utespiller står med en del av kroppen innenfor målvaktområdet. Hvis en forsvarer kommer inn i eget målvaktområde ved målsituasjon, blir det straffeslag.

Ved frislag og innslag skal motstanderne stå tre meter unna ballen.

 

Du kan lese alt om reglementet for innebandy her.